Εκπαιδευτήρια "Saint-Paul - Δελασάλ"  -  Δημοτικό σχολείο "Δελασάλ"

La Chandeleur ή γιορτή της κρέπας στη Γαλλία

La Chandeleur ή γιορτή της κρέπας στη Γαλλία

Εκτύπωση E-mail

Η Chandeleur ή γιορτή της κρέπας γιορτάζεται στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, και αντιστοιχεί στην Υπαπαντή του Χριστού, δηλ. στην υποδοχή του στον ναό και στον εξαγνισμό της Παναγίας.

Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «chandelle», προέρχεται από το λατινικό καντελόρουμ και σημαίνει κεριά. Τα κεριά που ευλογούνταν στην Υπαπαντή, φυλάσσονταν προσεκτικά από τους πιστούς, που τα άναβαν σε περίπτωση κινδύνου, αφού πίστευαν ότι τους προστάτευαν. Αργότερα εμφανίστηκε μία νέα παράδοση, αυτή της κρέπας, που έχει τις αναφορές της σ’ έναν παλιό μύθο. Κάθε χρόνο λοιπόν, αυτή την ημέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας.

Το σχολείο μας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αποφάσισε να τιμήσει την ημέρα αυτή, διοργανώνοντας ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, αλλά και φτιάχνοντας και προσφέροντας κρέπες στους μαθητές μας.
Έτσι σήμερα, ένας προσκεκλημένος σεφ ετοίμασε, στο αίθριο του σχολείου μας, γλυκές κρέπες με γέμιση πραλίνας ή μαρμελάδας, και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να τις δοκιμάσουν.


Καλέστε μας

210 9904010